Nu de zomer voorbij is, willen veel mensen hun zomerse tintje behouden. Daarom zoeken ze vaak de zonnebank op. Ze vinden zichzelf er anders ongezond of ziek uitzien. Maar is de zonnebank wel een goede oplossing voor dit probleem? Laten we eens dieper ingaan op wat de zonnebank met je huid doet.
Soorten UV-stralen
Zonlicht bevat verschillende soorten ultraviolette straling: UVA en UVB, maar wat is het verschil?
- UVA-stralen (de ‘A’ staat voor ‘aging’) zijn het hele jaar door aanwezig, ook als het bewolkt is. Ze dringen diep door in de huid en kunnen huidcellen beschadigen. Dit kan leiden tot huidveroudering, pigmentproblemen en zelfs huidkanker.
- UVB-stralen (de ‘B’ staat voor ‘burning’) zijn verantwoordelijk voor verbranding van de huid, wat ook schadelijke gevolgen kan hebben.
De impact van de zonnebank
De zonnebank maakt gebruik van zowel UVA- als UVB-stralen, waarbij vooral UVA-stralen in grotere hoeveelheden worden afgegeven dan door de zon. Hoewel het lijkt alsof je een gezond kleurtje krijgt, richt de zonnebank in werkelijkheid flinke schade aan, omdat deze stralen dieper in de huid doordringen. Hier zijn enkele belangrijke redenen waarom de zonnebank slecht voor je huid is:
- Verhoogd risico op huidkanker: Zelfs korte periodes onder de zonnebank verhogen je risico op huidkanker aanzienlijk. De intense UV-stralen beschadigen je DNA, wat kan leiden tot onherstelbare schade.
- Versneld verouderingsproces: UVA-stralen breken het collageen en elastine in je huid af. Dit zijn de stoffen die je huid stevig en soepel houden. Door deze snelle afbraak verliest je huid elasticiteit, wat leidt tot rimpels, verslapping en pigmentvlekjes.
- Verzwakt immuunsysteem: Regelmatige blootstelling aan UV-stralen verzwakt het immuunsysteem van je huid. Hierdoor kan je huid zichzelf minder goed beschermen en herstellen tegen schadelijke invloeden van buitenaf.
Zonnebank als voorbereiding op een vakantie?
Veel mensen denken dat het gebruiken van een zonnebank helpt om hun huid voor te bereiden op een zonvakantie. Helaas doet dit meer kwaad dan goed. Het bruinen onder een zonnebank biedt slechts een bescherming die gelijk staat aan een factor 3. Niet voldoende dus. De schade is ook al begonnen, zodra je huid begint te bruinen.
Maar zijn er dan alternatieven?
Gelukkig zijn er veilige opties om toch een mooi kleurtje te krijgen zonder je huid te beschadigen. Zelfbruiners kleuren de bovenste huidlaag bruin zonder de schadelijke effecten van UV-stralen. Zelfbruiners bieden echter geen bescherming tegen de zon, dus vergeet niet om zonnebrandcrème te gebruiken als je naar buiten gaat.
In onze webshop hebben we diverse zelfbruiningsproducten van Marc Inbane beschikbaar. Klik hier om naar de producten te gaan. Daarnaast bieden we ook verschillende zonnebrandcrèmes aan, zoals de Reviderm Sun Protect+ SPF 50, om je huid optimaal te beschermen tegen de zon.
Dus, is de zonnebank echt zo slecht voor je? Het antwoord is: een duidelijke ja. Vergeet het oude gezegde van eerst een tomaatje en dan een chocolaatje; het idee om onder de zonnebank te gaan voor een teint of om je voor te bereiden op je vakantie, dit kun je dus beter achterwege laten.