Acné is een veelvoorkomende huidaandoening waarbij een ontsteking ontstaat van de talgklierfollikel.
Acné ontstaat vaak in de puberteit, onder invloed van hormonen maar ook op latere leeftijd kan acné ontstaan. Acné komt voornamelijk voor op de plaatsen waar de meeste en grootste talgklieren zich bevinden zoals gelaat, borst, bovenste deel van de rug en de schouders.
Door toenemende huidverhoorning van de uitvoergang van de talgklier, raakt de talgklier verstopt waardoor onderhuids een comedo ontstaat (zwart puntje). De aanwezige propionibacterie zorgt ervoor dat de vetten uit het talg omgezet worden in vrije vetzuren. Wanneer de talgklier overvol raakt, scheurt deze open en komen de irriterende vetzuren in het omringende weefsel en er ontstaat een ontsteking. Er kan een papel (rode verhevenheid) of een pustel (geel kopje) ontstaan.
In ernstiger gevallen kunnen er nodi (pijnlijke onderhuidse knobbel) of cysten (met talg gevulde holte) ontstaan. De medische schoonheidsspecialist en huidtherapeut kunnen de verschillende vormen van acne behandelen en geven adviezen over wat u zelf kunt doen om de acne aan te pakken.
Hoe ziet het eruit?
Er bestaan verschillende vormen van acne, maar alle vormen bevatten in meer of mindere mate de volgende kenmerken:
- Blackheads ook wel open comedonen (mee-eters) genoemd, dit zijn zwarte puntjes op de huid
- Whiteheads gesloten comedonen, deze zijn zichtbaar als witte bultjes onder de huid
- Pustels/puistjes, dit zijn ontstoken comedonen
- Infiltraten, grote ontstekingen
- Roodheid van de huid
Oorzaken
Acne kan door verschillende oorzaken ontstaan:
- Verhoogde talgproductie
- Bacteriën
- Ontsteking
- Hormonen
Hoe behandelen wij acné?
De behandeling start altijd met een intakegesprek. Vervolgens wordt de behandeling gestart met de reiniging van de huid waarbij de huid uitgebreid bekeken wordt om zo de meest effectieve behandeling samen te stellen voor jouw huid. Wij maken altijd behandelingen op maat. Vaak geven wij de huid een extra boost door een peeling toe te passen of door appartuur te gebruiken. Oneffenheden, ontstekingen en comedonen worden op hygiënische wijze uitgedrukt, de hoornlaag wordt verdund en bacteriën worden gedood, zodat er geen littekens ontstaan. Het bepalen van de duur van de behandeling is afhankelijk van het verloop van het genezingsproces. In het begin van de behandeling ligt de behandelfrequentie hoog. Ze neemt af naarmate de conditie van de huid verbetert. Tussen de behandelingen zitten steeds langere tussenpozen. Wij geven altijd advies wat betreft thuisproducten. Wanneer u hiermee thuis verder werkt kunnen wij u huidverbetering garanderen.
Ik ben van mijn acné af, wat nu?
Wanneer de actieve acne verminderd of genezen is, kan er rest-acne achterblijven. Dit zijn zichtbare grove poriën en/of littekens. De restacne kan door middel van speciale peelingen of microdermabrasie behandeld worden om deze minder zichtbaar te maken. Na de acne behandeling krijgt u een huidverzorgingsadvies, wanneer u deze producten thuis gebruikt geeft dit verbetering van de huid.
Waarom kan men op latere leeftijd opeens last van puistjes krijgen?
Net als de huid van een tiener staat ook de volwassen huid onder invloed van hormoonschommelingen, een veranderd leefpatroon en stress. Dus is het eigenlijk heel gewoon dat een huid op latere leeftijd eveneens puistjes kan vertonen, ook als u er vroeger nooit last van heeft gehad. De mate van acne in de puberteit zegt in principe niets over dit verloop. Daarbij kunnen langdurige stress, medicijnen en zwangerschap een rol spelen bij het ontstaan op latere leeftijd.
Vergoeding van de zorgverzekeraar
De behandelingen van acné worden op doorverwijzing van een huisarts of dermatoloog vergoedt. Raadpleeg uw polis over de aard van de vergoeding.
Prijzen medisch acne |
|
60 minuten behandeling | vanaf € 85,00 |